Dania bezmięsne

Tarta z kurkami

Tarta z kurkami
Składniki ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki maki kukurydzianej
  • 10-12 dag zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
Składniki nadzienie:
  • 40-50 dag kurek
  • 2 średnie cebule pokrojone
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 120 ml gęstej śmietany 18%
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • sól
Wykonanie ciasto:

W misce wymieszaj:
D – mąkę pszenną
O – kurkumę
Z – mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, pokrojone masło
M – imbir
W – sól
D – śmietanę

Dobrze wyrób ciasto, rozwałkuj na placek większy niż średnica naczynia na tartę (średnica około 25 cm), wyłóż nim dno i boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Nadzienie:

Kurki oczyść i opłucz w wodzie, odcedź na sicie. Na gorącą patelnię włóż:
Z – masło i zeszklij cebulę mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc jej, dodaj kurki – większe pokrój
M – połowę pieprzu
W – sól
Smaż na wolnym ogniu aż do odparowania płynu i dodaj:
D – pokrojoną natkę pietruszki, ostudź
Z – w miseczce roztrzep jajka, odlej trochę na posmarowanie brzegów tarty, dodaj:

M – resztę pieprzu
W – sól
D – śmietanę
O – 1 łyżeczkę tymianku, dobrze roztrzep

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, tartę wstaw na około 10-15 min. Na dno tarty wyłóż kurki i zalej masą z jajek i śmietany. Brzegi ciasta posmaruj odłożonym roztrzepanym jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piec przez około 15 minut w temp. 180ºC. po wyjęciu z piekarnika posyp resztą tymianku.

tarta z kurkami
tarta z kurkami

Pozostaw komentarz