Składniki ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki maki kukurydzianej
- 10-12 dag zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
Składniki nadzienie:
- 40-50 dag kurek
- 2 średnie cebule pokrojone
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 120 ml gęstej śmietany 18%
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- sól
Wykonanie ciasto:
W misce wymieszaj:
D – mąkę pszenną
O – kurkumę
Z – mąkę kukurydzianą, cukier trzcinowy, pokrojone masło
M – imbir
W – sól
D – śmietanę
Dobrze wyrób ciasto, rozwałkuj na placek większy niż średnica naczynia na tartę (średnica około 25 cm), wyłóż nim dno i boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Nadzienie:
Kurki oczyść i opłucz w wodzie, odcedź na sicie. Na gorącą patelnię włóż:
Z – masło i zeszklij cebulę mieszając od czasu do czasu, nie rumieniąc jej, dodaj kurki – większe pokrój
M – połowę pieprzu
W – sól
Smaż na wolnym ogniu aż do odparowania płynu i dodaj:
D – pokrojoną natkę pietruszki, ostudź
Z – w miseczce roztrzep jajka, odlej trochę na posmarowanie brzegów tarty, dodaj:
M – resztę pieprzu
W – sól
D – śmietanę
O – 1 łyżeczkę tymianku, dobrze roztrzep
Piekarnik nagrzej do 200 stopni, tartę wstaw na około 10-15 min. Na dno tarty wyłóż kurki i zalej masą z jajek i śmietany. Brzegi ciasta posmaruj odłożonym roztrzepanym jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piec przez około 15 minut w temp. 180ºC. po wyjęciu z piekarnika posyp resztą tymianku.
Pozostaw komentarz