Dania bezmięsne

Placuszki marchwiowo-owsiane

Placuszki owsiane z marchewką
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra?

Płatki owsiane to sycący i zdrowy posiłek, pełen węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają Twojemu mózgowi stabilne źródło glukozy. Płatki owsiane są źródłem witamin B1, B3 i B6, które usprawniają rozkład węglowodanów i tłuszczów, uczestniczą w tworzeniu hormonów, zabezpieczają przed depresją, bezsennością, miażdżycą. Dzięki nim dostarczysz również organizmowi magnezu, żelaza, wapnia, cynku czy selenu oraz błonnika, które usprawnią Twoją przemianę materii.

Składniki:
  • 2 duże marchwie starte na tarce z dużymi oczkami
  • około 10 łyżek płatków owsianych górskich rozmoczonych w letniej wodzie
  • 2-3 łyżki nasion dyni
  • 2-3 łyżki nasion słonecznika
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • 0,5-1 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczypta kurkumy
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

Wymieszaj w misce składniki:
Z – marchew, nasiona dyni i słonecznika

M – rozmiękczone płatki owsiane, oregano, curry, pieprz
W – sól, dodaj letniej wody gdy masa jest za sucha
D – bazylię
O – kurkumę

Jeśli zauważysz, że płatków jest za mało (masa nie chce się kleić) dodaj jeszcze rozmiękczonych płatków owsianych w przemianie (M). Placki powinny być pikantne.
Najlepsze są jedzone same, bez dodatków, ale można podawać je również z gotowanymi warzywami.

placuszki marchwiowo-owsiane

Pozostaw komentarz