Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra?
Płatki owsiane to sycący i zdrowy posiłek, pełen węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają Twojemu mózgowi stabilne źródło glukozy. Płatki owsiane są źródłem witamin B1, B3 i B6, które usprawniają rozkład węglowodanów i tłuszczów, uczestniczą w tworzeniu hormonów, zabezpieczają przed depresją, bezsennością, miażdżycą. Dzięki nim dostarczysz również organizmowi magnezu, żelaza, wapnia, cynku czy selenu oraz błonnika, które usprawnią Twoją przemianę materii.
Składniki:
- 2 duże marchwie starte na tarce z dużymi oczkami
- około 10 łyżek płatków owsianych górskich rozmoczonych w letniej wodzie
- 2-3 łyżki nasion dyni
- 2-3 łyżki nasion słonecznika
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 0,5-1 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki oregano
- szczypta kurkumy
- masło klarowane do smażenia
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Wymieszaj w misce składniki:
Z – marchew, nasiona dyni i słonecznika
M – rozmiękczone płatki owsiane, oregano, curry, pieprz
W – sól, dodaj letniej wody gdy masa jest za sucha
D – bazylię
O – kurkumę
Jeśli zauważysz, że płatków jest za mało (masa nie chce się kleić) dodaj jeszcze rozmiękczonych płatków owsianych w przemianie (M). Placki powinny być pikantne.
Najlepsze są jedzone same, bez dodatków, ale można podawać je również z gotowanymi warzywami.
Pozostaw komentarz