Składniki:
- 2-3 marchewki pokrojone w skośne półplasterki
- 1 duża pietruszka pokrojona w skośne półplasterki
- 2-3 ziemniaki pokrojone w plastry
- kawałek selera pokrojony w słupki
- 1-2 jabłka (najlepiej szara reneta) pokrojone w plastry
- 1-2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Do żaroodpornego naczynia włóż:
Z – marchew, pietruszkę, ziemniaki
M – seler, posyp pieprzem
W – solą
D– dołóż jabłko
O – szczyptę kurkumy
Z – posyp kminkiem, polej oliwą i posyp pestkami słonecznika, wymieszaj
Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku ok. 40 minut w 170ºC, od czasu do czasu mieszając. Przed końcem pieczenia zdejmij folię.


Pozostaw komentarz