Dania bezmięsne

Pieczone warzywa z jabłkiem

Pieczone warzywa
Składniki:
  • 2-3 marchewki pokrojone w skośne półplasterki
  • 1 duża pietruszka pokrojona w skośne półplasterki
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w plastry
  • kawałek selera pokrojony w słupki
  • 1-2 jabłka (najlepiej szara reneta) pokrojone w plastry
  • 1-2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:

Do żaroodpornego naczynia włóż:
Z – marchew, pietruszkę, ziemniaki

M – seler, posyp pieprzem
W – solą
D– dołóż jabłko
O – szczyptę kurkumy
Z – posyp kminkiem, polej oliwą i posyp pestkami słonecznika, wymieszaj

Przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku ok. 40 minut w 170ºC, od czasu do czasu mieszając. Przed końcem pieczenia zdejmij folię.

piezone warzywa z jabłkiem
pieczone warzywa z jabłkiem

Pozostaw komentarz