Dania bezmięsne

Papryka faszerowana kaszą i pieczarkami

Papryka faszerowana
Składniki:
  • 7- 9 niedużych papryk
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule pokrojone
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 -3 łyżki masła klarowanego
  • sól do smaku
Wykonanie:

Do garnka wlej:
O – ok. 1 szklankę wody gorącej i wsyp

Z – opłukaną na sicie gorącą wodą kaszę jaglaną, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje

W innym garnku:
M – do opłukanej na sicie zimną wodą kaszy jęczmiennej dodaj

W – 1,5 szklanki zimnej wody, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje

Na patelnię lub do garnka włóż:
Z – 1 łyżkę masła, cebulę, podsmaż i dodaj pieczarki, podsmażaj do odparowania wody

W innym naczyniu, np. dużej misce wymieszaj dokładnie:
Z – kaszę jaglaną, uduszone pieczarki, kminek

M – kaszę jęczmienną, imbir, pieprz czarny, pieprz ziołowy, chili, oregano, czosnek
W – sól
D – sok z cytryny
O – kurkumę, lubczyk

Papryki umyj, wydrąż małym nożykiem gniazda nasienne, napełniaj paprykę przygotowaną masą z kaszy. Ułóż nadzianą paprykę ściśle w naczyniu żaroodpornym, na każdej połóż kawałek masła klarowanego (Z) i włóż naczynie z paprykami do piekarnika na 180ºC. Piecz około 40 min.

Informacja!

Kaszę możesz przygotować wcześniej, np. wykorzystać ugotowaną na wcześniejszy posiłek, z poprzedniego dnia.
Zamiast pieczarek możesz użyć grzybów leśnych, potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Pozostaw komentarz