Składniki:
- 7- 9 niedużych papryk
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 cebule pokrojone
- 0,5 kg pieczarek pokrojonych
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta chili
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 -3 łyżki masła klarowanego
- sól do smaku
Wykonanie:
Do garnka wlej:
O – ok. 1 szklankę wody gorącej i wsyp
Z – opłukaną na sicie gorącą wodą kaszę jaglaną, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje
W innym garnku:
M – do opłukanej na sicie zimną wodą kaszy jęczmiennej dodaj
W – 1,5 szklanki zimnej wody, gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż woda wyparuje
Na patelnię lub do garnka włóż:
Z – 1 łyżkę masła, cebulę, podsmaż i dodaj pieczarki, podsmażaj do odparowania wody
W innym naczyniu, np. dużej misce wymieszaj dokładnie:
Z – kaszę jaglaną, uduszone pieczarki, kminek
M – kaszę jęczmienną, imbir, pieprz czarny, pieprz ziołowy, chili, oregano, czosnek
W – sól
D – sok z cytryny
O – kurkumę, lubczyk
Papryki umyj, wydrąż małym nożykiem gniazda nasienne, napełniaj paprykę przygotowaną masą z kaszy. Ułóż nadzianą paprykę ściśle w naczyniu żaroodpornym, na każdej połóż kawałek masła klarowanego (Z) i włóż naczynie z paprykami do piekarnika na 180ºC. Piecz około 40 min.
Informacja!
Kaszę możesz przygotować wcześniej, np. wykorzystać ugotowaną na wcześniejszy posiłek, z poprzedniego dnia.
Zamiast pieczarek możesz użyć grzybów leśnych, potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Pozostaw komentarz