Dania bezmięsne

Omlet z warzywami

omlet z warzywami
Składniki:
  • 0,5 średniej cukinii pokrojonej
  • 1 średnia cebula pokrojona drobno
  • 0,5 papryki pokrojonej
  • 2 średnie pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 1 dag startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej lub 2 łyżeczki świeżej
  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego lub 1 łyżeczka świeżego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

Do gorącego garnka lub głębszej patelni włóż:
Z – masło

M/Z – cebulkę, chwilę podsmażaj i dodawaj kolejno:
Z – paprykę, cukinię
M – pieprz
W – sól
D – pomidory, bazylię
O – kurkumę, tymianek

Uduszone warzywa podziel na połowę (porcja na 1 omlet) i dodaj dobrze roztrzepane w osobnym naczyniu:
Z – 2 jajka

M – popieprz
W – posól
D – posyp serem żółtym

Tak samo przygotuj drugi omlet. Zapiekaj w piekarniku lub na patelni z pokrywką. Posyp świeżą bazylią (D) lub natką pietruszki (D).

składniki na omlet
omlet z warzywami

Pozostaw komentarz