Składniki:
- 2 papryki pokrojone w grubą kostkę
- 1 średnia cukinia pokrojona w grubą kostkę
- 2 -3 średnie cebule grubo pokrojone
- 15-20 dag pieczarek grubo pokrojonych
- 2-3 średnie obrane ze skórki i pokrojone pomidory
- 100 ml przecieru domowego lub gotowej passaty w butelce (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżka kwaśnej śmietany
- świeża lub suszona bazylia
- świeży lub suszony lubczyk
- natka pietruszki
- odrobina miodu
- bulion wegetariański
- pieprz do smaku
Wykonanie:
O – do gorącego garnka wlewamy około 3 łyżek gorącej wody, olej lub masło, wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem aż zmięknie i dodajemy kolejno:
Z – cukinię, paprykę, pieczarki
M – imbir, pieprz
W – bulion wegetariański, gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy:
D – pokrojoną natkę pietruszki, pomidory, bazylię
O – lubczyk, kurkumę, cząber
Z – olej lub masło
M – curry, kolendrę w ziarnach
W – sos sojowy
D – sok z cytryny lub kwaśną śmietankę
O – majeranek
Z – miód
Informacja: Cebula uduszona w wodzie z dodatkiem oleju lub masła jest lekkostrawna. Leczo możesz podawać samo, ale również smakuje z makaronem najlepiej razowym lub kaszami.
Pozostaw komentarz