Dania bezmięsne

Leczo wegetariańskie

leczo wegetariańskie
Składniki:
  • 2 papryki pokrojone w grubą kostkę
  • 1 średnia cukinia pokrojona w grubą kostkę
  • 2 -3 średnie cebule grubo pokrojone
  • 15-20 dag pieczarek grubo pokrojonych
  • 2-3 średnie obrane ze skórki i pokrojone pomidory
  • 100 ml przecieru domowego lub gotowej passaty w butelce (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • świeża lub suszona bazylia
  • świeży lub suszony lubczyk
  • natka pietruszki
  • odrobina miodu
  • bulion wegetariański
  • pieprz do smaku
Wykonanie:

O – do gorącego garnka wlewamy około 3 łyżek gorącej wody, olej lub masło, wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem aż zmięknie i dodajemy kolejno:
Z – cukinię, paprykę, pieczarki
M – imbir, pieprz
W – bulion wegetariański, gotujemy do miękkości warzyw i dodajemy:
D – pokrojoną natkę pietruszki, pomidory, bazylię
O – lubczyk, kurkumę, cząber
Z – olej lub masło
M – curry, kolendrę w ziarnach
W – sos sojowy
D – sok z cytryny lub kwaśną śmietankę
O – majeranek
Z – miód

Informacja: Cebula uduszona w wodzie z dodatkiem oleju lub masła jest lekkostrawna. Leczo możesz podawać samo, ale również smakuje z makaronem najlepiej razowym lub kaszami.

Pozostaw komentarz