Dania bezmięsne

Kotlety z kaszy gryczanej z białym serem

kotlety
Dlaczego ta potrawa jest dla Ciebie dobra?

Kasza gryczana ceniona jest jako pokarm rozgrzewający, dlatego szczególnie powinniśmy ją jeść wtedy, gdy na dworze jest zimno. Kasza gryczana zawiera kilkadziesiąt procent krzemu, nie ruszy jej robak, ani mysz, bo jest bardzo twarda. Czym jest krzem dla naszych organizmów? Otóż nikogo nie strasząc, brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem.

Składniki:
  • 2 niepełne szklanki kaszy gryczanej
  • 0,5 kg tłustego białego sera
  • 2-3 łyżeczki estragonu
  • 1 płaską łyżeczkę kminu rzymskiego lub kminku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • tarta bułka wymieszana z sezamem
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

O – do 3 szklanek wrzącej wody wsyp opłukaną kaszę, gotuj pod przykryciem, aż woda wsiąknie w kaszę, odstaw do ostygnięcia

W osobnym naczyniu, najlepiej dużej misce
D – rozgnieć biały ser z estragonem i dodaj:

O – ugotowaną, ostudzoną kaszę
Z – kmin rzymski lub kminek
O – czosnek, pieprz do smaku
W – sól do smaku

Wszystko dobrze wymieszaj, jeśli kotlety są za mało ścisłe dodaj suchych płatków owsianych, jeśli nie chcą się kleić dodaj sera białego lub jajko. Z kaszy formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej z sezamem. Smaż na maśle klarownym lub oleju. Uważaj przy odwracaniu, kotlety są delikatne, jak lekko przestygną robią się bardziej ścisłe. Do tego dania najlepiej smakuje kwaśna surówka, np. z ogórków kiszonych.

kotlety z kaszy gryczanej z białym serem

Pozostaw komentarz