Dania bezmięsne

Kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem
Składniki:
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 większa cebula drobno pokrojona
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • około 100 ml śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub 1 łyżka oleju
  • szczypta kurkumy
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłucz na sicie w gorącej wodzie i dodaj do:

O – około 2 szklanek wrzącej wody, przykryj pokrywką i gotuj do wchłonięcia wody na małym ogniu

W osobnym garnku podsmaż na oleju lub maśle klarowanym:
Z – cebulę

M – czosnek
Z – gdy cebula zeszkli się, dorzuć pieczarki, gdy zmiękną dodaj umyty szpinak, a gdy zmięknie dodaj:
M – pieprz
W – sól
D – śmietanę
O – kurkumę
Z – ugotowaną kaszę jaglaną

Wszystko dobrze wymieszaj, jeśli jest za mało pikantne dodaj pieprz (M) i sól (W).

Na podstawie:http://kaszomania.blogspot.com
 
kasza jaglana ze szpinakiem

Pozostaw komentarz