Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 0,5 kg pieczarek pokrojonych
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 większa cebula drobno pokrojona
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- około 100 ml śmietany 18% lub 30%
- 1 łyżeczka masła klarowanego lub 1 łyżka oleju
- szczypta kurkumy
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Wykonanie:
Kaszę jaglaną opłucz na sicie w gorącej wodzie i dodaj do:
O – około 2 szklanek wrzącej wody, przykryj pokrywką i gotuj do wchłonięcia wody na małym ogniu
W osobnym garnku podsmaż na oleju lub maśle klarowanym:
Z – cebulę
M – czosnek
Z – gdy cebula zeszkli się, dorzuć pieczarki, gdy zmiękną dodaj umyty szpinak, a gdy zmięknie dodaj:
M – pieprz
W – sól
D – śmietanę
O – kurkumę
Z – ugotowaną kaszę jaglaną
Wszystko dobrze wymieszaj, jeśli jest za mało pikantne dodaj pieprz (M) i sól (W).
Na podstawie:http://kaszomania.blogspot.com

Pozostaw komentarz