Dania bezmięsne

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny
Co powinieneś wiedzieć o tej potrawie

Świetnie nadaje się na danie obiadowe. Połączenie różnych warzyw zawiera dużo przeciwutleniaczy: witaminy C w kapuście i pomidorach oraz beta-karotenu w marchwi. Jeśli w miejscu pracy nie masz możliwości podgrzania gulaszu możesz go wlać do termosu  o szerokim otworze, wówczas cały ranek możesz cieszyć się myślą o smakowitym obiedzie. Z przepisu wychodzi około 4 porcji.

Składniki:
  • 25 dag młodej białej kapusty pokrojonej w 2,5 cm kawałki
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojony w grube plastry
  • 1 mała cukinia pokrojona w grube kawałki
  • 4 małe ziemniaki pokrojone w plastry
  • 25 dag pieczarek pokrojonych w grube plastry
  • 1 cebula pokrojona w grube kawałki
  • 6 pomidorów bez skórki lub puszka pomidorów pokrojonych
  • 400 ml rosołu z kurczaka lub bulion wegetariański
  • 1 łyżka świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • ok. 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
Wykonanie:

O – rozgrzej głęboki garnek i dodawaj:
Z – oliwę z oliwek, marchew
M/Z – cebulę

Obsmażaj przez 5 min i dodawaj dalej smażąc:
Z – cukinię, ziemniaki, pieczarki

M – kapustę, seler naciowy, pieprz

Obsmażaj przez 5 min i dodaj:
W – bulion z kury lub bulion warzywny wegetariański

Zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa będą chrupiące i dodaj:
D – pomidory, świeżą bazylię

O – świeży tymianek
Z – masło klarowane
M – pieprz do smaku, szczypta chili, jeśli nie mamy świeżych ziół dodajemy suszonych
W – sól do smaku

Na podstawie: Zdrowa kuchnia -Jane Fonda

 

gulasz warzywny

Pozostaw komentarz