Co powinieneś wiedzieć o tej potrawie?
Świetnie nadaje się na danie obiadowe. Połączenie różnych warzyw zawiera dużo przeciwutleniaczy: witaminy C w kapuście i pomidorach oraz beta-karotenu w marchwi. Jeśli w miejscu pracy nie masz możliwości podgrzania gulaszu możesz go wlać do termosu o szerokim otworze, wówczas cały ranek możesz cieszyć się myślą o smakowitym obiedzie. Z przepisu wychodzi około 4 porcji.
Składniki:
- 25 dag młodej białej kapusty pokrojonej w 2,5 cm kawałki
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojony w grube plastry
- 1 mała cukinia pokrojona w grube kawałki
- 4 małe ziemniaki pokrojone w plastry
- 25 dag pieczarek pokrojonych w grube plastry
- 1 cebula pokrojona w grube kawałki
- 6 pomidorów bez skórki lub puszka pomidorów pokrojonych
- 400 ml rosołu z kurczaka lub bulion wegetariański
- 1 łyżka świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- ok. 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Wykonanie:
O – rozgrzej głęboki garnek i dodawaj:
Z – oliwę z oliwek, marchew
M/Z – cebulę
Obsmażaj przez 5 min i dodawaj dalej smażąc:
Z – cukinię, ziemniaki, pieczarki
M – kapustę, seler naciowy, pieprz
Obsmażaj przez 5 min i dodaj:
W – bulion z kury lub bulion warzywny wegetariański
Zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa będą chrupiące i dodaj:
D – pomidory, świeżą bazylię
O – świeży tymianek
Z – masło klarowane
M – pieprz do smaku, szczypta chili, jeśli nie mamy świeżych ziół dodajemy suszonych
W – sól do smaku
Na podstawie: Zdrowa kuchnia -Jane Fonda
Pozostaw komentarz