Składniki:
-
0,5 szklanki fasolki mung
-
1 marchew pokrojona w słupki
-
1 mała pietruszka pokrojona w słupki
-
kawałek selera pokrojonego w słupki
-
1 mała czerwona papryka pokrojona
-
0,5 łyżeczki imbiru mielonego
-
0,5 łyżeczki majeranku
-
0,5 łyżeczki papryki mielonej
-
szczypta papryki ostrej
-
szczypta kurkumy
-
pieprz do smaku
-
sól do smaku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżka oleju lub masła klarowanego
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolę mung zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin, następnie wypłucz, dodaj 1 szklankę zimnej wody i ugotuj.
W innym garnku podsmaż:
Z – na oleju lub maśle klarowanym
Z – marchewkę, pietruszkę, paprykę
M – seler, por, dodaj pieprz, paprykę mieloną, imbir
W – szczyptę soli, dodaj około 1/3 szklanki zimnej wody
Gotuj do miękkości warzyw i dodaj:
W – ugotowaną fasolę mung
D – sok z cytryny
O – kurkumę, majeranek
Z – troszkę oleju lub masła
M – paprykę ostrą
W – sól do smaku
Fasolę mung wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki. Możesz dodać pod koniec gotowania w Przemianie (Z) około 1/4 ugotowanego brokuła.
Wodę z moczenia fasoli mung użyj do podlewania kwiatów, na pewno odwzajemnią się bujnym wzrostem.
Pozostaw komentarz