Dania bezmięsne

Fasola mung z warzywami

Fasola mung z warzywami
Składniki:
  •  0,5 szklanki fasolki mung
  •  1 marchew pokrojona w słupki
  •  1 mała pietruszka pokrojona w słupki
  •  kawałek selera pokrojonego w słupki
  •  1 mała czerwona papryka pokrojona
  •  0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  •  0,5 łyżeczki majeranku
  •  0,5 łyżeczki papryki mielonej
  •  szczypta papryki ostrej
  •  szczypta kurkumy
  •  pieprz do smaku
  •  sól do smaku
  •  1 łyżeczka soku z cytryny
  •  1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  •  natka pietruszki
Przygotowanie:

Fasolę mung zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin, następnie wypłucz, dodaj 1 szklankę zimnej wody i ugotuj.

W innym garnku podsmaż:
Z – na oleju lub maśle klarowanym

Z – marchewkę, pietruszkę, paprykę
M – seler, por, dodaj pieprz, paprykę mieloną, imbir
W – szczyptę soli, dodaj około 1/3 szklanki zimnej wody

Gotuj do miękkości warzyw i dodaj:
W – ugotowaną fasolę mung

D – sok z cytryny
O – kurkumę, majeranek
Z – troszkę oleju lub masła
M – paprykę ostrą
W – sól do smaku

Fasolę mung wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki. Możesz dodać pod koniec gotowania w Przemianie (Z) około 1/4 ugotowanego brokuła.
Wodę z moczenia fasoli mung użyj do podlewania kwiatów, na pewno odwzajemnią się bujnym wzrostem.

fasola mung z warzywami

Pozostaw komentarz