Dania bezmięsne

Cukinia i bakłażan z sosem jogurtowym

cukinia i bakłażan z sosem jogurtowym
Czy wiesz, że…

Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

Składniki:
  • 2-3 sztuki małej cukinii pokrojonej w plastry
  • 1-2 bakłażany pokrojone w plastry
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
Składniki sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cukru brązowego
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

Z – bakłażan lekko posyp:
M – pieprzem
W – solą
Odłóż na sito, aby ociekł gorzkawy sok.

Z – pokrojoną cukinię włóż do naczynia, polej oliwą, posyp:
M – ziołami prowansalskimi, pieprzem
W – solą
Dodaj odsączony z soku bakłażan i delikatnie wymieszaj, tak aby warzywa były pokryte ziołami i oliwą.

Wykonanie sos:

D – jogurt naturalny wymieszaj z:
O – kurkumą
Z – szczyptą cukru brązowego
M – czosnkiem, pieprzem
W- solą

Smaż bakłażany i cukinie na patelni, na grillu tradycyjnym lub elektrycznym. Na każdym plastrze bakłażana układaj plaster cukinii, polej sosem. Podawaj na ciepło lub zimno.

cukinia i bakłażan z sosem jogurtowym

Pozostaw komentarz