Czy wiesz, że…
Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Składniki:
- 2-3 sztuki małej cukinii pokrojonej w plastry
- 1-2 bakłażany pokrojone w plastry
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Składniki sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
- szczypta kurkumy
- szczypta cukru brązowego
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Z – bakłażan lekko posyp:
M – pieprzem
W – solą
Odłóż na sito, aby ociekł gorzkawy sok.
Z – pokrojoną cukinię włóż do naczynia, polej oliwą, posyp:
M – ziołami prowansalskimi, pieprzem
W – solą
Dodaj odsączony z soku bakłażan i delikatnie wymieszaj, tak aby warzywa były pokryte ziołami i oliwą.
Wykonanie sos:
D – jogurt naturalny wymieszaj z:
O – kurkumą
Z – szczyptą cukru brązowego
M – czosnkiem, pieprzem
W– solą
Smaż bakłażany i cukinie na patelni, na grillu tradycyjnym lub elektrycznym. Na każdym plastrze bakłażana układaj plaster cukinii, polej sosem. Podawaj na ciepło lub zimno.
Pozostaw komentarz