Ciasta i ciasteczka

Jabłecznik a’la tort

jabłecznik
Składniki ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej (najlepiej orkiszowej)
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 kostka masła z lodówki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
Składniki jabłka:
  • około 1,5 kg jabłek (Antonówek lub Szara Reneta)
  • 1-2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do białka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie jabłka:

D – obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki (plasterki). Włóż do garnka i wolno smaż aż się uprużą, następnie dodaj:
O – szczyptę kurkumy
Z – cukier i cynamon
Chwilę smaż i odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Wykonanie ciasto:

Wymieszaj w naczyniu:
D – mąkę pszenną
O – kurkumę
Z – cukier puder, masło (posiekaj), wbij 6 żółtek
M – resztę kardamonu, imbir
W – sól

Zagnieść szybko ciasto, jeśli nie będzie się chciało skleić dodaj 1 łyżkę kwaśnej śmietany (D). Odkrój mały kawałek ciasta na przybranie, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Resztę ciasta rozwałkuj na okrągły placek większy od średnicy tortownicy. Ciasto włóż do tortownicy o średnicy około 24 cm, przylep ciasto do dna i brzegów tortownicy, wstaw na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzej do około 200ºC, włóż tortownicę z ciastem i piec do lekkiego zarumienienia około 15 min.

W osobnym naczyniu ubij 6 białek na sztywną pianę, dodaj 1 łyżkę cukru pudru i dalej ubijaj.

Wyjmij tortownicę i gdy lekko ciasto ostygnie włóż uprażone jabłka. Na wierzch ułóż ubitą pianę, wygładź i posyp startym na tarce o grubych oczkach kawałkiem odłożonego wcześniej ciasta.
Włóż tortownicę ponownie do piekarnika na około 170ºC z włączonym programem grzania tylko od góry. Piecz do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Wyjmij delikatnie ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Informacja!

Jeśli masz bardziej słodkie jabłka, dodaj mniej cukru, a po uprużeniu w przemianie (D) dodaj łyżkę soku z cytryny.

 jabłecznik

Pozostaw komentarz