Ciasta i ciasteczka

Ciasto bez cukru

Ciasto bez cukru
Składniki:
  • 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody
  • 0,5 szklanki (ok. 80 g) daktyli bez pestek pokrojonych
  • 0,5 szklanki (ok. 80-90 g) suszonych śliwek pokrojonych
  • 0,5 szklanki (ok. 80 g) małych rodzynek
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej razowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta naturalnej wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:

O – do wrzącej wody dodaj:
Z – daktyle, suszone śliwki, rodzynki
Gotuj około 5-10 minut, na koniec dodaj masło, wymieszaj i odstaw od ostygnięcia.

W innym naczyniu ubij:
Z – 2 jajka i dodaj:

Z – masę owocową, cynamon, wanilię
M – gałkę muszkatołową,
W – sól
D – mąkę, sodę
O – orzechy włoskie

Piekarnik nagrzej do 180 ºC. Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem i posypanej mąką razową blachy o wymiarach około 25 cm x 18 cm i piec około 20-30 minut.

ciasto bez cukru

2 komentarzy

  • Musze sie wam pochwalic w koncu schudlam – 6 kilogramow. Przeszukalam chyba caly polski internet zeby znalezc cos na odchudzanie i znalazlam. Wygoglujcie sobie: ranking srodkow odchudzajacych xxally

Pozostaw komentarz