Ciasta i ciasteczka

Batonik figowo-migdałowy

batoniki

Masz ochotę na słodycze? Sięgnij po suszone owoce i orzechy. Zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje Ci witamin i minerałów. Pomogą Ci odzyskać kondycję fizyczną i umysłową w okresach przemęczenia, przepracowania, stanach stresu i napięcia, pomogą także przy zaparciach. Możesz zmienić smak batonu dodając zamiast szklanki migdałów, szklankę orzechów włoskich.

Składniki:
  • 2 szklanki migdałów lub 1,5 szklanki już zmielonych
  • 1 szklanka suszonych fig
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • laska wanilii (opcjonalnie)
Wykonanie:

Z – migdały rozdrobnij blenderem „na pył” i dodaj:
Z – figi, daktyle, wanilię

Miksuj wszystko w robocie tak długo, aż powstanie masa, którą da się formować. Wyłóż masę na blachę lub inne naczynie i dłońmi, łyżką lub wałkiem ugniataj na płaski placek. Wycinaj dowolne kształty. Pocięte kawałki możesz zawinąć w folię i zabrać na wycieczkę czy do pracy.

batonik figowo-migdałowy

Pozostaw komentarz