Przeziębienia Zdrowe odżywianie

Przeziębienie

Sick Young Woman Blowing Her Nose On A Tissue

Przeziębienia to nasze błędy żywieniowe, niewłaściwy styl życia, wygodnictwo i niewiedza. Jesteśmy przekonani, że wina leży nie po naszej stronie, ale ponoszą ją wirusy i bakterie, które nas znienacka zaatakowały. W takim przeświadczeniu zostaliśmy wychowani i utwierdza nas w nim służba zdrowia.

Przeziębienie to utrata równowagi Jin – Jang w organizmie.

Przyczyną powstania tej nierównowagi jest nadmiar pożywienia kwaśnego, surowego i zimnego, a także problemy emocjonalne (stres, lęk). Przyczyną jest zniszczenie żołądka, śledziony i trzustki oraz ich funkcji.

Nadmierne spożywanie słodyczy i produktów mlecznych ze względu na swoje działanie nawilżające zwiększa Jin śledziony, która oddaje nadmiar Jin niejako z „musu” płucom. Skutkiem tego jest wilgoć w płucach ze skłonnością do chorób przeziębieniowych z dużą ilością śluzu. Jeśli dostarczanie organizmowi produktów nawilżających jest przyzwyczajeniem, a ma to miejsce w przypadku „normalnego” odżywiania (szczególnie dzieci) to na dłuższą metę dochodzi do zmniejszenia Jang serca. Oznacza to osłabienie trawienia, sprawności umysłowej i zdolności koncentracji, człowiek jest podatny na choroby przeziębieniowe lub ma chroniczny katar.

Obniżenie odporności immunologicznej to skutek, a nie przyczyna.

Przy osłabieniu i infekcji należy pobudzić do pracy śledzionę, żołądek, trzustkę, wątrobę i cały proces krwiotwórczy, należy po prostu:

  • wyeliminować owoce tropikalne, banany, pokarmy surowe, twaróg, jogurt, żółty ser, biały cukier i miód
  • nie blokować namnażania się limfocytów (komórki układu odpornościowego) poprzez podawanie antybiotyków, witaminy C i preparatów wapniowych
  • pić buliony, rosoły, zupy
  • pić herbaty rozgrzewające, np. herbatę imbirową
  • zjadać potrawy zrównoważone, ciepłe z przyprawami
  • jeść na śniadanie gotowane zboża, takie jak kasza jaglana, kukurydziana lub płatki owsiane, na obiad i kolację rosół lub inne ogrzewające, gotowane potrawy

Po około 14 dniach zmniejszy się apetyt na słodycze, a chroniczny katar ustanie, będziemy bardziej chłonni, skoncentrowani, żywotni i weseli.

Uwaga:

Włączanie się naszego „termostatu” (podwyższona temperatura), ma na celu doprowadzenie wewnętrznego środowiska do stanu optymalnego. Wprowadzając leki obniżające temperaturę oraz antybakteryjne i antywirusowe, niszczymy nasz system obronny i doprowadzamy do jeszcze większego osłabienia i rozregulowania organizmu.

Pozostaw komentarz