5 Przemian

Zimne produkty spożywcze

jogurt3
Zimne produkty obniżają energię Czi, ściągają ją do wnętrza ciała.

Zimna produkty to między innymi takie jak:

  • pomidory, ogórki
  • ananasy, kiwi
  • jogurt, śmietana
  • woda mineralna
  • owoce cytrusowe
  • lody

Wskutek nadmiernego spożycia zimnego pożywienia dochodzi do osłabienia Czi przewodu pokarmowego i środkowego ogrzewacza. W efekcie nerki znajdujące się  w dolnym ogrzewaczu zmuszone są do udostępniania większej ilości ciepła i Czi. Na dłuższa metę powstaje niedobór Jang w nerkach i wewnętrzny chłód.

Latem należy zachować umiar w spożywaniu zimnych produktów.

Powinno się zrezygnować z picia lodowatych napojów i jedzenia dużej ilości lodów, gdyż wywołują one szok termiczny (różnica między temperaturą ciała a temperaturą napoju). W krajach o gorącym klimacie pije się gorące napoje mające zimne działanie termiczne, np. herbatę miętową.

Owoce cytrusowe są typowym przykładem niewłaściwego stosowania zimnych produktów spożywczych w zimie.

Argument reklamowy zachęcający do ich kupowania – wysoka zawartość witaminy C powoduje, że sprzedawane są jako środek zapobiegający przeziębieniom. W rzeczywistości działają wręcz przeciwnie, chłodzą organizm i dlatego należy ograniczyć ich spożycie. Są one nie tylko zimne, ale również kwaśne i blokują siły odpornościowe organizmu, szybciej ryzykujemy przeziębienie.

Typowe polskie śniadanie – czyli energia spada do zera

Typowe polskie śniadanie to kanapki na pszennym białym chlebie z serem i pomidorem, jogurt i sok pomarańczowy. Wszystkie te rzeczy pochodzą z Przemiany Drzewa, czyli smaku kwaśnego w strefie chłodnej i zimnej, czyli mają działanie oziębiające, ściągają energię życiową w dół i obciążają przemianę materii, czyli nie dodają siły, a wprost przeciwnie. Człowiek po takim śniadaniu będzie miał niechęć do wysiłku i pracy, a w przerwie na lunch zamówi coś, co kojarzy mu się ze zdrowym odżywianiem i dobrą dietą, czyli sałatkę z kurczakiem i jeszcze bardziej sobie zaszkodzi, bo kurczak też jest z Przemiany Drzewa, a sałata należy do chłodnej strefy Przemiany Ognia. Dodając do tego zimną colę (z cukrem albo bez cukru, słodzoną trującym aspartamem) albo ochładzająco działającą herbatę zieloną i energia życiowa spada do zera.

Pożywienie zimne, surowe i zawierające biały cukier, a także pochodzące z chłodnej i zimnej strefy Pięciu Przemian oziębia organizm i osłabia jego moc. To znaczy, że wszystkie wewnętrzne układy pracują na zmniejszonych obrotach i są mniej wydajne. Dotyczy to też trawienia i przemiany materii, co w praktyce oznacza, że organizm traci umiejętność skutecznego uzyskiwania składników odżywczych i oddzielania toksyn, czym jeszcze bardziej siebie zatruwa.

Problemy z nadwagą, na jakie uskarża się wiele ludzi są często spowodowane osłabieniem Czi środkowego ogrzewacza wskutek nadmiernego spożycia silnie chłodzonej wody i napojów.

Zimą spożywanie chłodnych produktów spożywczych na surowo bardzo obciąża układ trawienny i prowadzi na dłuższą metę do niedoboru Czi lub Jang. Dzieci oraz osoby starsze są na to szczególnie wrażliwe. Przygotowanie, np. sałatek z gotowanych warzyw oraz kompotów z owoców jest bardziej wskazane.

Osoby jedzące mięso i wędliny, powinny równoważyć to przez regularne spożywanie sałat i chłodnych warzyw. Ogranicza to gromadzenie się zanieczyszczeń powstających podczas trawienia zwierzęcego białka.

 Literatura: Fragment książki „Blondynka w Chinach”, wyd. National Geographic, maj 2012; „Odżywianie według Pięciu Przemian” – Barbara Temelie, „Gotowanie według Pięciu Przemian” – Barbara Temelie, Beatrice Trebuth

 

Pozostaw komentarz