5 Przemian

Wiosna – Przemiana Drzewa – Smak kwaśny

wiosna
Smak kwaśny ma naturę Jin – ochładzającą i odświeżającą krew i soki.
Smak ten jest potrzebny do właściwej pracy wątroby i jej metabolizmu.

Ma charakter ściągający, kieruje energię Chi organizmu w dół i do wewnątrz. W medycynie chińskiej pojęcie wątroba ma szersze znaczenie i jest określana jako dany organ oraz jego meridian (transportujący energię Chi). Przemiana Drzewa (smak kwaśny) kontroluje Ziemię czyli śledzionę i żołądek.

Co powoduje niedobór smaku kwaśnego?
  • występuje dominujący ruch energii w górę,
  • mogą występować zaburzenia w krążeniu energii, głównie w elemencie Ziemi (żołądek, śledziona),
  • mogą występować zastoje pokarmowe, wzdęcia, nudności, wymioty, bóle głowy,
  • niedobór Jin spowodowany stresem i długotrwałą dietą powodującą osłabienie żołądka, śledziony (pożywienie mrożone, konserwowe, nadmiar słodyczy, mięsa) może spowodować ogień wątroby i serca z dolegliwościami jamy ustnej, krwawieniem dziąseł i paradontozą, pomocna jest wtedy większa ilość smaku kwaśnego, ale przez krótki czas,
  • przy niedoborze Jin może wystąpić (szczególnie wiosną) emocjonalna drażliwość, niecierpliwość, złość, nadmiar agresji, zaburzenia snu.
Co powoduje nadmiar smaku kwaśnego?
  • wywołuje wychłodzenie całego organizmu,
  • długotrwałe spożywanie tego smaku prowadzi do zakwaszenia organizmu,
  • wywołuje zamieranie ruchu energii i osłabia krążenie,
  • spada intensywność odżywiania komórkowego oraz usuwania toksyn,
  • powoduje stagnację, zastoje, choroby przemiany materii i choroby kobiece,
  • mogą występować problemy z oczami oraz paznokciami,
  • smak kwaśny potrzebny jest przy stanach zapalnych wątroby, ale używanie go przez dłuższy czas jest niewskazane.
Cykl kontrolny – Drzewo kontroluje Ziemię czyli śledzionę i żołądek
  • nadmiar kwaśno-zimnych produktów poprzez cykl kontrolny obniża Jang w narządach Ziemi: śledzionie i żołądku (narządy te zostają ochłodzone), a więc jedzenie jogurtów i owoców tropikalnych – kwaśno-zimnych, typowych dla diety odchudzającej powoduje osłabienie Chi, organizm nie potrafi wytworzyć gorąca niezbędnego do spalenia tłuszczu, a tym samym redukcja ciężaru ciała staje się niemal równa zeru,
  • schudnięcie wskutek zmniejszenia kalorii jest zawsze krótkotrwałe, niedobory wywołane dietą (głodówką) trwającą latami powodują szczególnie u kobiet osteoporozę.

Pożywienia o smaku kwaśnym nie powinno się jadać wieczorem, ponieważ utrudnia naturalną regenerację i odnowę wątroby, która dokonuje się w momencie jej szczytu energetycznego, wyłącznie w czasie snu, w godz. od 1 do 3 w nocy.

Smak kwaśny nie powinien być stosowany w żywieniu niemowląt i dzieci. Dopuszczalny jest jedynie jako smak równoważący potrawy. Ściągające i skurczowe właściwości smaku kwaśnego nie pozwalają na prawidłowy rozwój młodego organizmu.

Łaknienie na smak kwaśny oznacza zawsze osłabienie wątroby. Kobiety w ciąży objadające się kwaśnymi owocami rodzą dzieci alergiczne i chorowite. Zaspokajanie apetytu powoduje jeszcze większe osłabienie wątroby i śledziony. Należy wtedy jeść potrawy ciepłe, słodkie (element Ziemi) i rozgrzewające.

Smak kwaśny nie jest wskazany przy alergiach, chorobach krążenia, chorobie zakrzepowej, paraliżach, nadciśnieniu, zagrożeniu zawałowym, zastojach pokarmowych, otyłości, cukrzycy, łuszczycy, dnie, artretyzmie, reumatyzmie, kamicy żółciowej i nerkowej, mięśniakach, guzach, obrzękach, wypadaniu narządów, migrenach i chorobach nowotworowych. W przypadku wymienionych chorób smaku kwaśnego powinno się używać tylko do równoważenia potraw.

Produkty należące do Przemiany Drzewa – smak kwaśny, muszą być szczególnie starannie równoważone pozostałymi smakami. Smak ten zawsze należy łączyć ze smakiem ostrym i gorzkim, np. jogurt z kaszą gryczaną, kurczaka z imbirem, kurkumą i czosnkiem, kiszoną kapustę z marchewką, cebulą, jałowcem i tymiankiem.

Produkty o smaku kwaśnym:

Warzywa: ogórki świeże, pomidory, botwina, roszponka, szczaw, szpinak, kiełki, zielone części roślin (natka pietruszki, selera itp.) kapusta kiszona, ogórki kiszone i konserwowe, rzodkiew kiszona, marynowane oliwki, warzywa marynowane

Owoce i soki: agrest, borówki, brzoskwinie, granaty, jabłka, jeżyny, mandarynki, mango, papaja, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, niedojrzałe owoce, cytryna, ananas, kiwi, rabarbar, sok z cytryny, kompot jabłkowy

Zboża i produkty zbożowe: orkisz, pszenica, mąka pszenna, kus-kus, bulgur, zakwas chlebowy

Produkty mleczne: kwaśna śmietana, biały ser, twaróg, jogurt, kefir, maślanka, kwaśne mleko

Mięsa: kura, kurczak, kaczka

Napoje: herbata z głogu, hibiskusa, herbaty owocowe, szampan, białe wino, piwo pszeniczne, sok z kiszonej kapusty, świeże soki owocowe, sok brzozowy

Przyprawy i zioła: bazylia, suszona natka pietruszki, suszony koperek, melisa, hibiskus, liście maliny, jeżyny, imbir marynowany, ocet: balsamiczny, jabłkowy, ryżowy, winny, sos sojowy (shoyu, tamari)

Inne: drożdże

Pozostaw komentarz