5 Przemian

Późne Lato i Jesień – Przemiana Ziemi – Smak słodki

1epgJ5o-jasny
Smak słodki ma naturę równoważącą – ocieplającą, rozgrzewającą, odświeżającą.
Smak ten jest potrzebny do właściwej pracy żołądka, śledziony/trzustki.

Smak ten kieruje energię Chi organizmu na zewnątrz, wzmacnia, harmonizuje, odżywia. Zadaniem tych organów jest pobieranie Czi z pożywienia celem przetworzenia go we własne pourodzeniowe Czi. Przemiana Ziemi kontroluje Wodę czyli nerki i pęcherz moczowy.

Pod pojęciem smaku słodkiego rozumiemy słodycz naturalną, która nigdy nie powinna być utożsamiana z cukrem.
Co powoduje smak słodki?
  • odżywia, buduje i wzmacnia całe ciało człowieka w każdym okresie życia
  • wzmacnia koncentrację i jasność myślenia
Co powoduje niedobór smaku słodkiego?
  • śledziona odpowiada za odżywianie, nawilżanie organów i mięśni oraz rozprowadzanie płynów w organizmie, jest to funkcja kontrolna wobec mięśni i tkanek – skłonność do siniaków oraz cellulitis świadczą o słabości śledziony,
  • słaba śledziona czyli niedobór Czi śledziony objawia się wzdęciami, uczuciem przepełnienia, zmęczeniem, słabą koncentracją i palącą potrzebą jedzenia słodyczy,
  • oznaką braku Czi śledziony są zimne ręce i blada twarz, bowiem niedobór Czi spowalnia przepływ krwi i dalsze rejony przestają być właściwie dokarmiane,
  • brak Czi prowadzi do powstania złogów tłuszczu na pośladkach, biodrach i udach,
  • słabe Jang śledziony oznacza słabą przemianę materii i gromadzenie wody w tkankach,
  • układ trawienny osłabiony i zimny (zbyt dużo surowych warzyw i owoców, białego cukru) może doprowadzić do osłabienia Jang nerek objawia się to dodatkowo zimnymi stopami, kolanami, biodrami i pośladkami,
  • po dłuższym leżeniu – rankiem odczuwane są bóle pleców, znikające pod wpływem ruchu, pojawia się potrzeba nocnego oddawania moczu, pociąg płciowy słabnie,
  • niedobór Jin spowodowany stresem i długotrwałą dietą powodującą osłabienie żołądka, śledziony (pożywienie mrożone, konserwowe, nadmiar słodyczy, mięsa) może spowodować ogień wątroby i serca z dolegliwościami jamy ustnej, krwawieniem dziąseł i paradontozą, pomocna jest wtedy większa ilość smaku kwaśnego, ale przez krótki czas,
  • przy niedoborze Jin może wystąpić (szczególnie wiosną) emocjonalna drażliwość, niecierpliwość, złość, nadmiar agresji, zaburzenia snu.
Co powoduje nadmiar smaku słodkiego?
  • szkodzi śledzionie, osłabia jej pracę oraz niszczy nerki,
  • to zakłócenie równowagi w elemencie Ziemi, stagnacja płynów wewnętrznych,
  • w postaci cukru, słodkich wypieków, czekolady powoduje ochłodzenie i zakwaszenie całego organizmu, działa śluzotwórczo, osłabia Czi śledziony.

Śledziona kontroluje zmysł smaku, brak Czi śledziony pojawia się zapotrzebowaniem na słodycze. Aby usunąć przyczyny niepohamowanego jedzenia słodyczy, należy stopniowo przestawić się na neutralne, gotowane posiłki.

Brak Czi śledziony może pojawiać się napadami potów, kiedy niedobór Czi śledziony rozwinął się na tyle, że dotknięty jest nim górny ogrzewacz (serce i płuca).

Produkty o smaku słodkim:

Warzywa: ziemniaki, buraki, dynia, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka, korzeń pietruszki, smażona/duszona cebula, cukinia, kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska, brokuły, bakłażan, pieczarki, papryka słodka, szparagi, szpinak, awokado, ogórek, szparagi

Owoce i soki: banany, brzoskwinie, morele, rodzynki, czereśnie, czerwone winogrona, gruszki, słodkie jabłka, daktyle, figi, arbuz, sok z gruszek i słodkich jabłek

Orzechy i nasiona: nasiona dyni, orzechy laskowe, migdały, sezam, słonecznik, orzechy ziemne, kokosowe (wiórki, mleko), piniowe, włoskie, pistacje, orzechy nerkowca
Grzyby: boczniak, grzyby leśne, shitake

Zboża i produkty zbożowe: kasza jaglana (proso), kaszka kukurydziana, mąka kukurydziana, kasztanowa, jęczmień

Produkty mleczne: masło, mleko krowie, twaróg (nie kwaśny), tłusty ser, słodka śmietanka, jajka

Mięso: wołowina, cielęcina, królik

Ryby: słodkowodne

Napoje: piwa słodowe, mleko sojowe, likier, porto, słodkie wino, miód pitny

Oleje i tłuszcze: olej z pestek dyni, rzepakowy, z orzechów włoskich, masło klarowane (ghee), olej lniany, sezamowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z kiełków pszenicy, olej z orzechów ziemnych

Przyprawy i zioła: koper włoski, cynamon, papryka słodka, kminek, wanilia, szafran, świeży estragon, siemię lniane, anyżek, rumianek, lipa, lukrecja

Inne: mleko sojowe, tofu, biały cukier, skrobia kuzu, syrop klonowy, cukier trzcinowy, melasa, miód, marcepan

Pozostaw komentarz