5 Przemian

Neutralne produkty spożywcze

Przyprawy
Naturalne produkty budują Czi i soki, działają równoważąco na narządy.

Neutralne produkty to, zwłaszcza mające słodki lub neutralny smak takie jak:

  • zboża
  • warzywa zawierające skrobię
  • warzywa strączkowe
  • wołowina
  • oleje i tłuszcze wysokiej jakości, np. masło
Nadmiaru czy niedoboru Czi lub soków możemy się na dłużej pozbyć albo w ogóle go uniknąć, jeśli naszym podstawowym pożywieniem stanie się gotowane zboże.

Zboża łączą w sobie kilka wspaniałych cech: zawierają one formę Czi bardzo harmonijną dla tego kto je spożywa, sprawiającą, że wszystkie narządy zaopatrywane są równomiernie.

Zboża i warzywa spożywane w postaci gotowanej usuwają z organizmu substancje szkodliwe. Brak ruchu, ochładzające pożywienie i frustracje emocjonalne prowadzą do niedoboru i stagnacji Czi. Pokarm nie jest dokładnie trawiony, tworzą się złogi zamieniające się w substancje szkodliwe.

Zdrowy organizm trawi gotowane zboże powoli i bez większego wysiłku. Po posiłku złożonego z pełnego, gotowanego ziarna zbóż przez wiele godzin nie odczuwa się głodu, nie ma się ochoty na słodycze, co sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki i zdrowych nerwów.

Śniadanie złożone z gotowanych płatków zbożowych, grysiku z orkiszu, kaszy jaglanej lub kaszy kukurydzianej (polenta), przyprawione na słodko owocami i orzechami lub podawane z warzywami, ziołami, masłem lub jajkiem, dadzą nam świeżą energię i długotrwałe uczucie sytości.

Chleb to pierwszy wynalazek w historii fast food. Tradycyjnie spożywano go w połączeniu z potrawami gotowanymi i wtedy budowało Czi.  Sposób w jaki obecnie spożywamy chleb, nawet ten najlepszej jakości, łączy w sobie wszystkie wady gotowego pożywienia. To nie sam chleb, ale jego słodkie, słone i tłuste obłożenie prowadzi do tego, że Czi narządów trawiennych zostaje osłabione, a w organizmie gromadzi się wilgoć. Kolejną przyczyną powstania wilgoci jest jedzenie świeżego chleba, który powoduje wzdęcia i jest ciężkostrawny.

Warzywa strączkowe, aby uczynić je lżej strawnymi nie powinno się gotować w wodzie, w której się moczyły, gdyż rozpuszczone w niej substancje powodują wzdęcia. Do ich przyrządzania należy dodawać świeży imbir, nieco kminu rzymskiego lub inne przyprawy i zioła sprzyjające trawieniu. Sól dodaje się pod koniec gotowania, wcześniejsze dodanie soli powoduje, że nasiona długo pozostałyby twarde.

Dla wielu ludzi jedzenie mięsa dobrej jakości jest warunkiem zdrowia i witalności. Szkodliwe dla zdrowia jest nie mięso jako takie, lecz spożywanie jego dużych ilości oraz jednostronne przyrządzanie, np. smażenie.

Ludzie mający skłonność do gorąca – nadmiernie aktywni, nie czujący chłodu – powinni ograniczyć spożywanie mięsa. Dla ludzi, którzy łatwo marzną i często są zmęczeni, potrawy zawierające niewielkie ilości mięsa są wręcz lecznicze. Włączając do potraw mięsnych warzywa, świeży imbir, unika się odkładania w organizmie toksycznych pozostałości pożywienia.

Literatura:„Odżywianie według Pięciu Przemian” – Barbara Temelie, „Gotowanie według Pięciu Przemian” – Barbara Temelie, Beatrice Trebuth

Pozostaw komentarz