5 Przemian

Lato – Przemiana Ognia – Smak gorzki

picjumbo.com_IMG_9870
Smak gorzki ma naturę Jang – rozgrzewającą, to energia, ruch i ciepło.
Do przemiany Ognia należą serce i jelito cienkie.

Smak ten usuwa zimną wilgoć i biały śluz. Jest niezbędny do poruszania energii i osuszania wilgoci nagromadzonej przez spożywanie potraw ochładzających. Smak gorzki kieruje energię w dół. Ogień kontroluje Metal czyli płuca i jelito grube.

Co powoduje smak gorzki?
  • pobudza trawienie tłuszczy, aktywuje pęcherzyk żółciowy do wydzielania żółci, przeciwdziała wewnętrznej wilgoci wywołanej nadmiarem słodyczy i produktów mlecznych, stąd bierze się poprawiające trawienie działanie ziół (majeranek, kurkuma, estragon, świeży tymianek, oregano, rozmaryn ), gorzkich likierów ziołowych, sałat, gotowanej kawy,
  • zapobiega stagnacji i zastojom,
  • gorzko-ciepłe napoje i przyprawy (kawa, kakao, czerwone wino, rozmaryn, tymianek, oregano) najlepiej sprawdzają się przy mokrej pogodzie, kiedy to chronią organizm przed wilgocią i wzmacniają Czi śledziony,
  • smak gorzko-zimny jest silnie wychładzający, stosowany przy leczeniu gorąca wątroby (goryczka, bylica), ognia jelita grubego (rzewień), ognia serca (piwo), osusza gorącą wilgoć w płucach.

Latem dominuje gorąco. Używamy teraz częściej chłodnych warzyw, grzybów, duszonych pomidorów, sałat liściowych, kiełków, owoców i tofu, a mniej mięsa. Robimy sałatki z gotowanych warzyw, są strawniejsze od surowych. Gorące potrawy i napoje pomagają lepiej znosić upał, bowiem zmniejszają różnicę temperatur między wnętrzem i zewnętrzem organizmu.

Co powoduje nadmiar smaku gorzkiego?
  • może powodować uszkodzenie serca, żołądka, płuc (duże ilości kawy, czarnej herbaty, napojów zawierających kofeinę typu cola, papierosy), działają silnie wysuszająco, wyczerpują soki serca, co wywołuje podwyższenie Jang i chwilowe zwiększenie aktywności umysłowej,
  • kawa zaparzana jest napojem niezrównoważonym, pobudza system nerwowy bez jednoczesnego rozgrzania organizmu, wywołując u wielu osób nieprzyjemne sensacje,
  • gorzko-ciepłe oraz palone produkty (kawa, kakao itp.) powodują niedobór soków co może objawiać się wypadaniem włosów, osteoporozą, niedoborem krwi, niedostatecznym ukrwieniem tkanek,
  • nadmiar smaku gorzkiego objawia się w formie wewnętrznego niepokoju oraz zaburzeń snu, a w połączeniu z długo działającymi czynnikami stresującymi może prowadzić do zawału serca.
Cykl kontrolny – Ogień kontroluje Metal czyli płuca i jelito grube
  • nadmiar wysuszających odżywek (kawa, papierosy) – poprzez cykl kontrolny wywołuje niedobór Jin w płucach i jelicie grubym, płuca odpowiadają za funkcjonowanie skóry co objawia się jej wysuszeniem i przedwczesnym starzeniem,
  • kawa pita w dużych ilościach wysusza jelito grube, co może wywoływać zaparcia,
  • herbata czarna i zielona, działają wysuszająco przede wszystkim na Jin serca, co powoduje zmianę równowagi w sercu na korzyść Jang, to pozorne zwiększenie Jang daje nam uczucie pobudzenia,
  • herbata zielona jest zimniejsza od czarnej, powinny ją pić osoby jedzące niemal wyłącznie gotowane potrawy (np. Chińczycy),
  • herbatę zieloną nie powinny pić osoby, które często marzną, sposób w jaki przyrządza się ją u nas dodatkowo wzmacnia jej wysuszające działanie (zwyczaj parzenia herbaty zielonej za każdym razem),
  • herbata zielona w przypadku wilgotnego gorąca odprowadza zanieczyszczenia i nadmiar wody z ciała (pomoc przy nadwadze, której towarzyszy silny apetyt i ciemnożółta barwa moczu).
Produkty o smaku gorzkim:

Warzywa: brukselka, bakłażan, cykoria, endywia, karczoch, radiccio, rukola, sałata lodowa

Owoce i soki: czarny bez, grapefruit, pigwa

Zboża i przetwory zbożowe: żyto, mąka żytnia, kasza gryczana, uprażone zboża, amarantus, mak

Produkty mleczne: kozie mleko i ser, ser owczy

Mięso: koźlęcina, jagnięcina, baranina

Napoje: gorzki likier, gorzka wódka, grzane wino, piwo, kawa zbożowa, wino czerwone, kawa zbożowa, herbata czarna, herbata zielona, kawa naturalna, kakao, gorąca i wrząca woda

Przyprawy i zioła: bazylia, cząber, estragon, majeranek, kozieradka, świeże oregano, rozmaryn, tymianek, kurkuma, mniszek, bylica, szałwia, korzeń łopianu, korzeń mniszka, piołun, przywrotnik

Pozostaw komentarz