5 Przemian

Gotowanie według 5 Przemian

woman grabbing fruits
Tradycyjna Medycyna Chińska posługuje się kompleksowym systemem odżywiania w celu zachowania zdrowia i usunięcia zaburzeń organizmu.

W ciągu minionych tysiącleci system ten dostarczył wystarczającą ilość dowodów na to, ze istotnie chroni zdrowie i przywraca funkcjom organizmu utraconą równowagę. Nauka odżywiania oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych i pokazuje, w jaki sposób możemy stymulować naszą aktywność fizyczną i umysłową.

Tradycyjna chińska nauka o żywieniu dzieli pożywienie w zależności od ich energetycznego charakteru na pięć grup:   gorące, ciepłe, neutralne, chłodne, zimne.

Mając świadomość jakie działanie mają zjadane przez nas produkty, możemy przywrócić utraconą równowagę organizmowi.

W Polsce wiedza o termicznych właściwościach pożywienia nie jest powszechna i dlatego nieświadomie popełniamy błędy żywieniowe, które przyczyniają się do wielu chorób.

Każdy produkt, który spożywamy, możemy określić wg smaku należącego do jednej z Pięciu Przemian oraz jego właściwości energetycznych.

Każdy smak ma pewien konkretny wpływ na organizm. Ważne jest, aby przy gotowaniu używać wszystkich pięciu smaków. Monotonia może doprowadzić do choroby. Smaki przekazują informacje danej przemiany czyli żywiołu do organizmu i są bardzo ważne dla uzyskania harmonii. 

Gotowanie według Pięciu Przemian daje najlepsze możliwości przyrządzania zrównoważonych energetycznie posiłków. Pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i uczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.

Metoda gotowania według Pięciu Przemian to jeden z wielu sposobów znanych w tradycyjnej medycynie chińskiej, który pomaga człowiekowi odnaleźć harmonię w każdej chwili życia. Metodę tę możemy zastosować w trakcie przygotowania każdego dania, nie tylko chińskiego. Ważne, żeby dodawać do potrawy produkty w odpowiedniej kolejności smaków, możemy w ten sposób przygotować każde danie. 

Symbolami żywiołów według Pięciu Przemian są: drzewo, ogień, ziemia, metal i woda. Analogicznie odpowiada im pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony.

Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:

  • łatwiej strawne,
  • smaczniejsze,
  • umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
  • wszystkie narządy są dobrze odżywione.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy.

Chińska nauka o żywieniu zna różne sposoby przyrządzania produktów, które wzmacniają lub równoważą ich działanie termiczne. Jedną z metod jest jangizowanie potraw, zwiększanie Jang, czyli podnoszenie energii ciepła w potrawie lub produkcie, który z natury swej jest ochładzający lub neutralny. Do metod takich należą:

  • pieczenie,
  • smażenie,
  • wędzenie,
  • prażenie (np. nasion, pestek, orzechów),
  • blanszowanie (wrzucanie na kilka minut do gotującego wrzątku),
  • długie gotowanie w małej ilości wody, pod przykryciem.

Jinizowanie potraw działa dokładnie odwrotnie, jest ujmowaniem energii produktowi zbyt gorącemu z natury, szczególnie w okresie lata. To zwiększanie Jin, produkt nabiera wówczas właściwości odświeżających. Do metod takich należą:

  • gotowanie z ochładzającymi dodatkami (np. owocami zwłaszcza tropikalnymi, pieczarkami, algami, sokami owocowymi),
  • fermentacja,
  • marynowanie,
  • kiszenie,
  • kandyzowanie,
  • schładzanie w lodówce lub zamrażanie.
W naszej strefie klimatycznej, gdzie jest przewaga dni chłodnych nad ciepłymi, zdecydowanie częściej stosujemy podnoszenie energii potraw, czyli zwiększamy ich Jang. W ten sposób energetyzujemy ciało i dowartościowujemy narządy wewnętrzne, wytwarzamy Czi.

Pozostaw komentarz