Zalety zdrowotne owoców

Czereśnie – oczyszczą, odmłodzą, odchudzą

czeresnia3

Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców, ich zalet nie sposób przecenić. Owocami możemy cieszyć się niestety krótko, potem pozostają przetwory, które przypominają smak lata. Apetycznie wyglądają, cudnie pachną, rewelacyjnie smakują, są bardzo orzeźwiające i posiadają właściwości lecznicze.

Czereśnie są kopalnią witamin i soli mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, mangan, żelazo, miedź, czy jod. Czereśnie są bogate w witaminy C, A, PP oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12). Są nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Zalet czereśni nie sposób przecenić, a oto one:
  • Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Polecane są osobom z dną moczanową i tym, którzy chcą się jej ustrzec – jedzenie czereśni zmniejsza ilość kwasu moczowego we krwi. Kuracje czereśniowe odtruwają nie tylko jelita, lecz także żyły, tętnice i stawy ze złogów.
  • Owoce te są zasadotwórcze i odkwaszają organizm, doprowadzając go do równowagi kwasowo zasadowej. Regulują też apetyt, dlatego dobrze jest zachęcać do ich jedzenia dzieci-niejadki.
  • Kuracja czereśniowa wpływa na utratę wagi, nie zmniejszając przy tym wydolności organizmu. Czereśnie są niskokaloryczne, 100 g owoców to tylko około 50-60 kcal. Niska zawartość sacharozy sprawia, że mogą je jadać cukrzycy i osoby obawiające się utyć.
  • Idealnie regulują żołądek, usuwają fermentację gnilną, usuwają zalegające toksyny z organizmu i regulują poziom płynów. Dzięki tej właściwości powinny być spożywane przez osoby mające zaburzenia przewodu pokarmowego nawet do kilograma dziennie. Garbniki hamują procesy zapalne w śluzówkach dróg pokarmowych.
  • Usprawniają perystaltykę jelit i przyspieszają tempo trawienia, a także przyspieszają usuwanie produktów przemiany materii, zmniejszają zaparcia i działają lekko przeczyszczająco.
  • Oddziałują korzystnie na stany zapalne dróg moczowych i żółciowych, jak również przy kamieniach i piasku w nerkach oraz pęcherzu moczowym.
  • Poprawiają krążenie, pomagają przy dolegliwościach serca i wątroby. Odmiany czerwone szczególnie wskazane są dla osób cierpiących na nadciśnienie. Dieta czereśniowa może znacznie je obniżyć i znormalizować. Potas przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru soli, dlatego te owoce korzystnie wpływają na układ krążenia.
  • Żelazo, wapń, fosfor i witaminy odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej, zębów oraz są czynnikami wpływającymi krwiotwórczo, co ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży i małych dzieci. By wykorzystać je najlepiej i wzmocnić dziąsła oraz zęby należy owoce wolno i powoli żuć, wtedy składniki lecznicze zostaną wchłonięte bezpośrednio przez błony śluzowe jamy ustnej.
  • Mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe dzięki zawartych w nich silnym barwnikom zaliczanym do grupy antocyjanów. Ponadto mają doskonały wpływ na wzrok – wzmacniając naczynia krwionośne gałki ocznej, a także stymulując wydzielanie rodopsyny – substancji odpowiedzialnej za lepsze widzenie po zmroku.
  • W czereśniach jest więcej jodu niż w rybach. Porcja czereśni dostarcza dużej dawki jodu (274 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich. Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii i wzrost u dzieci. Jod pozytywnie wpływa na czynności tarczycy i jest dobrym środkiem profilaktycznym przeciwko chorobie Basedowa.
  • W czereśniach są witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Artretyzm dotyka zwykle osoby z niedoborem witaminy B5, który czereśnie są w stanie uzupełnić. Dlatego właśnie czereśnie poleca się osobom cierpiącym na opuchnięcia i zniekształcenia stawów. Jeden posiłek zastąpiony przez ½ kg czereśni oraz popijanie soku z pomidorów i krótko zagotowanych drożdży wspomaga leczenie. Ustępują obrzęki, bóle ramion, kolan, dużego palca u nogi, niezależnie od wieku.
  • Jedz czereśnie, aby być pięknym i młodym. Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i jędrna. Mają właściwości pobudzające wzrost cebulek włosowych i odmładzające tkanki. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu spowalniają procesy starzenia się skóry, a cera staje się wyraźnie młodsza i świetlista. Światowi dietetycy donoszą, że wystarczy przez miesiąc jeść zaledwie dwie porcje czereśni (każda po ok. 25 dag), żeby zauważyć ich korzystny wpływ na urodę.

Ile należy jeść czereśni?

Najprostsza kuracja czereśniami wzmacniająca i oczyszczająca organizm polega na codziennym zjadaniu około 30-50 dag owoców, najlepiej dobrze wybarwionych. Najlepiej owoce spożywać zamiast posiłku. Jeżeli nie nasycimy głodu można porcję zwiększyć. Kuracja winna trwać co najmniej 2-3 tygodnie, a najlepiej przez cały okres występowania czereśni.

Popularna w medycynie ludowej kuracja regenerująca organizm i oczyszczająca go z różnych toksyn polega na jedzeniu przez jeden dzień, dwa i więcej wyłącznie czereśni.

Jak nie należy jeść czereśni

Ważne, aby pamiętać, żeby nie jeść czereśni na czczo (dotyczy to wszystkich owoców pestkowych) oraz nie popijać ich surową wodą. Może spowodować to biegunkę lub ostry ból brzucha. Nie powinno się ich jeść również bezpośrednio przed mięsnym posiłkiem, ponieważ utrudniają trawienie zawartego w mięsie białka.

Jeśli cierpimy na dolegliwości układu pokarmowego, np. zespół nadwrażliwego jelita, nie powinnyśmy jeść czereśni surowych, tylko lekko obgotowane. Dzięki temu są lżej strawne, a zachowują większość cennych substancji odżywczych.

Co z robakami?

W czereśniach trafiamy czasem na larwy muchy nasionnicy trześniówki. Nie ma ich we wczesnych odmianach z początku czerwca ani w wielkoowocowych z przełomu lipca i sierpnia. Wtedy „robaki” wychodzą z owoców, by zagrzebać się w ziemi. Występują zaś w żółtych i czerwonych czereśniach dojrzewających w lipcu. Jeśli na nie natrafimy, nie wyrzucajmy wszystkich czereśni do kosza. By się ich pozbyć, można zalać owoce na parę minut zimną wodą – larwy wyjdą z nich i opadną na dno naczynia.

Literatura:Słynne Leki Ogrodowej Apteki” Zbigniew Przybylak;
Apteka Natury – Jadwiga Górnicka;
www.poradnikzdrowie.pl

2 komentarzy

Pozostaw komentarz