Ocet jabłkowy

Jak zrobić ocet jabłkowy?

ocet jabłkowy2
Składniki:

1 kg jabłek
1,25 litra wody
10 dag miodu naturalnego lub cukru (najlepiej nieoczyszczonego)

Wykonanie:

Jabłka bez gniazd nasiennych pokrój wraz ze skórką na małe kawałki (lepiej jest usunąć gniazda nasienne, gdyż sprawiają, że ocet mętnieje), można też użyć skórki z jabłek i włóż do szklanego słoja. Zalej przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą. Przykryj gęstą ściereczką, ściśle obwiąż i pozostaw w ciepłym i ciemnym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszaj drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegnie końca, przelej przez lejek wyłożony gazą do szczelnie zakręcanych butelek i odstaw najlepiej w chłodne miejsce.

Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.
Uwaga:

Jeżeli podczas fermentacji pojawi się pleśń, zawartość słoja należy wylać. Przy wszystkich procesach fermentacyjnych należy zachować higienę. Słój musi być wyparzony wrzątkiem, łyżka do mieszania wyparzona wrzątkiem, butelki do których przelewamy gotowy ocet wyparzone wrzątkiem.

Proces fermentacji można nieco przyspieszyć dodając do nastawu parę łyżek octu jabłkowego. Jeśli macie w domu resztkę octu jabłkowego naturalnie fermentowanego, to śmiało można go dodać.

Ciekawostka!

Napoje powstałe w wyniku fermentacji beztlenowej z soków owocowych oraz z jabłek i pigwy są znane pod ogólną nazwą cydru. Przygotowanie cydru jest podobne do produkcji słabego wina o zawartości alkoholu od 2% do 8%. Przepis na dobry cydr znajdziesz tutaj.

2 komentarzy

  • Ocet jabłkowy ma mnóstwo zastosowań do jakich go wykorzystuję. W kuchni to wiadomo ale także na cerę, do czyszczenia od kamienia czy nawet picie czasami odrobiny na ból brzucha. Także podobno likwiduje brodawki i inne wypryski a nawet działa przeciwłupieżowo. Jeśli ktoś go nie używał wcześniej to polecam wypróbować. Sama robię na takiej zasadzie jeśli ktoś by chciał poznać mój sposób – bardzo podobny http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-ocet-jablkowy/ dziękuję za wpis i zachęcam to wypróbowania jego zastosowań.

  • Po co pic, skoro mozna go zjesc? ?? Najsmaczniejszy jest w salatce jako dressing, czesto wykonuje go wlasnie z uzyciem octu jablkowego zamiast soku z cytryny. Pychotka! A ze salatka jest w moim menu daniem glownym kazdego dnia, totez i kazdego dnia mam w menu zdrowy ocet jablkowy. ??

Pozostaw komentarz