Woda

Jakość wody

woda z kranu

Czy masz świadomość, że woda, którą codziennie pijesz ma różną jakość? Wiele czynników składa się na to, zarówno zanieczyszczenie środowiska jak i rozwój technologiczny.

Woda chlorowana jest niezwykle szkodliwa dla zdrowia. Chlor, łącząc się z substancjami organicznymi, tworzy truciznę – swego rodzaju pochodną dioksyny (toksyczny związek, silny mutogennie, narusza właściwą strukturę kodu genetycznego rozmnażających się komórek żywych organizmów). I chociaż jest go mało, stopniowo gromadząc się w organizmie, sprzyja jego zatruciu. Chlor wywołuje korozję rur. Dlatego woda, którą pijemy jest jeszcze rdzawa.

Wielu ludzi korzysta tylko z wody gotowanej. Ale jeśli uwzględnimy, że woda jest oczyszczana przy pomocy chloru, to okazuje się, że to nie najlepszy sposób. Podczas gotowania szkodliwe właściwości chloru tylko się nasilają, przechodzi on w trójchlorometan – rakotwórczą substancję. Dlatego, by przyrządzić herbatę lub kawę należy użyć przegotowanej wody, która wcześniej postała minimum 2-3 godz. (żeby trujący chlor się ulotnił).

Kiedy gotujemy wodę to niszczymy wiele szkodliwych substancji, ale razem z nimi aktywny tlen, którego tak bardzo potrzebuje nasz organizm. Podczas gotowania woda staje się „martwą”, ponieważ zmienia swoją naturalną strukturę, dlatego ciągłe stosowanie wody gotowanej nie jest w pełni bezpieczne dla organizmu.

Woda zawiera dużo soli wapnia, które podczas wrzenia wytrącają nierozpuszczalny osad (w czajniku powstaje osad koloru żółtego, a w przypadku soli żelaza – burego). Spożywając posiłki sporządzone na takiej wodzie, sole te wprowadzamy do organizmu, a to sprzyja jego zanieczyszczeniu oraz różnym dolegliwościom, np. kamieniom w wątrobie i nerkach.

Chcesz wiedzieć jaką najlepiej pić wodę przeczytaj Jaką pić wodę?

 

Literatura: „Jak żyć długo i zdrowo” – Michał Tombak

Pozostaw komentarz