Sztuczne słodziki

SPLENDA – następca aspartamu

Sweetener tablets and hand with box whit cup of tea

Sukraloza, sprzedawana jako Splenda, jest reklamowana, jako „zrobiona z cukru, więc smakuje jak cukier”, twierdzenie które jest obecnie przedmiotem gorącej prawnej debaty w Stanach Zjednoczonych. Prawdą jest, że cukier, czy też cukroza, jest materiałem wyjściowym z którego powstaje sukraloza, ale struktura chemiczna sukralozy różni się do cukru zasadniczo. Przez okres kiedy cukier przechodzi przez złożoną obróbkę chemiczną potrzebną do stania się sukralozą, staje się zupełnie inną substancją niż był na początku.

Sukraloza  oznaczana jest na produktach spożywczych kodem E 955.

Zarówno sacharyna, jak i cyclamate i acesulfame-K okazało się, że powodują raka u zwierząt. Nawet rodzina względnie łagodnych słodzików znanych jako polyols, sorbitol czy mannitol, może zakłócać pracę żołądka, jeśli spożyje się je w większej ilości.

NutraSweet jest przekonana, że jej nowy oparty na aspartamie słodzik, Neotame, jest „rewolucyjny” ale to tylko pozory, jest on jedynie bardziej stabilną wersją aspartamu. Taka sytuacja otwiera szeroko rynek dla sukralozy.

Nie istnieje żaden sztuczny słodzik na rynku, o którym można by bez cienia wątpliwości stwierdzić, że jego spożycie jest bezpieczne dla zdrowia człowieka.

Sukraloza została zaakceptowana przez ponad 60 jednostek nadzorujących na całym świecie, a dzisiaj jest obecna w ponad 3000 produktów sprzedawanych na świecie. W Stanach Zjednoczonych Coca-Cola wprowadziła nowy napój dietetyczny słodzony Splendą, a inni producenci napojów będą podążać tym tropem.

Ostatnio zatwierdzony słodzik, Neotam (E 961), wydaje się być najsłodszy, stąd nazwano go „super aspartamem”.

Firma Monsanto uzyskała aprobatę na wprowadzenie na rynek słodzika „Neotam”, który jest prawie identyczny z aspartamem i zawiera dodatek w postaci 3-demitybutylu, który EPA uważa za jeden z „najbardziej niebezpiecznych związków chemicznych”. Podaje się, że Neotam jest pod względem wagowym 13 000 razy słodszy od cukru.

Podobno FDA nie wymaga, aby w produktach spożywczych podawano obecność Neotamu, ponieważ jego ilość jest tak niewielka, że nie mieści się w zasadach podawania składu na etykietach, albo może być zaliczony do składników określanych enigmatycznym terminem „naturalne dodatki smakowe”.

1 komentarz

  • Cytuję:
    Neotam i aspartam – to są takie katalityczne przetwarzacze, które mogą szybko każdego zwalić z nóg. Aspartam został opracowany, aby przynieść zyski Jakubowi Creutzfeldtowi i zarobić miliardy na chorobie Alzheimera, w przypadku, kiedy ludzie trafili w pułapkę cukrowo / insulinową.
    NIE PIJCIE WODY Z MENU I NIE UŻYWAJCIE NAPOJÓW NESTLE, COCA-COLI I FANTY. Produkty te są już zakażone.

Pozostaw komentarz