Sztuczne słodziki

Aspartam – co się za tym kryje?

Ingredients
Aspartam (E 951) to główny składnik słodzików, gum do żucia, napojów kolorowych, produktów typu „light”, a także farmaceutyków (tabletek musujących i do ssania, również dla dzieci).

Przez sprytne kampanie reklamowe, światowa opinia publiczna została przekonana, że aspartam i wszystkie inne sztuczne słodziki (sacharyna E 954, suklaroza E 955) są jedynie zwykłymi, nieszkodliwymi dodatkami do żywności, które dają potrawom słodki smak, a jednocześnie pomagają zachować szczupłą sylwetką, a nawet pomagają zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zyskały one ogromną popularność wśród osób dbających o linię. W przekonaniu, że robią coś dobrego dla siebie, są zadowoleni, że znalazł się „idealny” słodzik, który nie tylko zaspokaja ich ochotę na słodycze, ale w dodatku nie tuczy. Jednakże dowody pokazują, że słodziki są jednym z głównych zagrożeń dla zdrowia, powodując uszkodzenie mózgu i inne problemy układu nerwowego.

Aspartam składa się z trzech związków:
  • metanolu, który powoduje ślepotę,
  • kwasu asparaginowego, który wywołuje raka mózgu,
  • fenyloalaniny, która wywołuje zaburzenia emocjonalne.

Osoby przyjmujące pierwszy raz często dostają wysypki, miewają bóle głowy, mają problemy z widzeniem, a te które od dawna go zażywają – nie reagują.

Aspartam to neurotoksyna

Zaburza syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Wywołuje różne, pozornie niepowiązane ze sobą objawy. Po wypiciu metanolu skutki widać od razu, natomiast aspartam działa inaczej. Gromadzi się w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu.

Światowa kariera aspartamu, jakoby zdrowszego substytutu cukru, rozpoczęła się w roku 1980, kiedy to FDA (Food and Drug Administration – amerykańska agencja żywności i leków) uznała aspartam za substancję bezpieczną dla zdrowia, pomimo licznych ostrzeżeń naukowców i publikowanych badań, świadczących o jego szkodliwości. Swój czynny udział w „przepchnięciu” wniosku miał Donald Rumsfeld – szef firmy G.D Searle. Użył on swoich wpływów politycznych, aby zataić raporty toksykologiczne FDA, które wskazywały na aspartam, jako przyczynę nie tylko raka, ale także guzów mózgu. W 1983 roku aspartam został dopuszczony na rynek.

W roku 1985 firma G.D Searle została przejęta przez koncern Monsanto, zmieniając nazwę na NutraSweet Company.  W 1992 firma NutraSweet podpisała umowę z koncernami CocaCola i PepsiCo czyniąca z NutraSweet Company ich preferowanym dostawcą aspartamu. Patent na aspartam wygasł 14 grudnia 1992 roku, co pozwoliło firmom chemicznym na całym świecie rozpocząć produkcję aspartamu pod innymi nazwami handlowymi. Mimo iż są dowody na szkodliwość aspartamu, koncerny wprowadzają szkodliwe produkty na rynek – wszystko dla ogromnych profitów, kosztem zdrowia konsumentów.

Od tego czasu coraz więcej jest dowodów świadczących o szkodliwym działaniu tej substancji. Oznacza to, iż już 30 lat ludzie, w szczególności mieszkańcy krajów rozwiniętych są systematycznie truci i to za zgodą agencji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym.

Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure.

Czy nie jest wystarczający fakt iż:

W 1996 roku FDA opublikowała listę 92 działań niepożądanych aspartamu, które obejmowały: drgawki, utratę wzroku, otyłość, guzy jąder, sutka i mózgu, dysfunkcje seksualne i śmierć – potwierdzone przez ponad 10 tysięcy skarg zgłoszonych przez konsumentów.

W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu. Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała. Liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, cukrzycy o 30%, chłoniaka o 60%.

Także w latach 70-tych, neurolog John W. Olney odkrył, że podawanie aspartamu doustnie myszom, powoduje poważne uszkodzenia mózgu. W 1971 Ann Reynolds – pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te zostały zignorowane.

W 1974 (przed wypuszczeniem aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers’ Education and Labeling) złożyli oficjalny protest twierdząc, że w ich przekonaniu aspartam może powodować uszkodzenia mózgu, szczególnie u dzieci.

Naukowcy z Fundacji Ramazziniego przeprowadzili badanie na szczurach. Obserwowali gryzonie przez 159 tygodni. W tym czasie podawali im pożywienie zawierające aspartam w dawkach imitujących dzienne spożycie tego związku przez ludzi. Szczury podzielono na kilka grup w zależności od przyjmowanej dawki. Związek ten wywołał u szczurów chłoniaki, białaczkę oraz nowotwory (szczególnie nerek u samic i nerwów obwodowych u samców), nawet, jeśli spożywały mniejsze dawki niż dozwolone w przemyśle spożywczym dla ludzi. Badanie zostało opublikowane jako recenzja w czasopiśmie Perspektywy Zdrowia Środowiskowego (Environmental Health Perpectives – EHp), tj. w najbardziej poczytnym czasopiśmie nauk o środowisku na świecie.

Proponuję, zapoznaj się ze składnikami w sztucznych słodzikach używanych obecnie. NutraSweet na przykład zawiera formaldehyd, L-fenyloalaninę, aldehyd octowy, benzaldehyd, metan, dimetoks, propanon, etan, propan, benzen, paraformaldehyd, kwas L-asparaginowy, kwas oksazolidyno-karboksylowy i wiele innych śmiercionośnych chemikaliów.

Nawet jeśli nie znasz żadnej z trucizn, następnym razem gdy będziesz jadł lub pił produkt zawierający sztuczne słodziki, pamiętaj, że nie ma w nich nic naturalnego.

Więcej na ten temat w artykule: Jakie zmiany powodują sztuczne słodziki?

źródło: Andreas Moritz ” Przełomowa medycyna 21-go wieku”

Pozostaw komentarz