Bez kategorii Dania bezmięsne Dania główne

Makaron z pastą warzywną

makaron z pastą warzywną
Składniki:
  • 2-3 średniej wielkości marchewki
  • 1 małą pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 0,5 pora
  • 1-3 małej cukinii
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki pasty Ajvar
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • chili
  • pieprz
  • imbir
  • drobno starty ser parmezan do posypania
  • natka pietruszki do posypania
Wykonanie:

Do ciepłego garnka, w którym wszystko będziesz miksować, wlej 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych lub włóż 1 łyżkę masła klarowanego, gdy tłuszcz będzie gorący smaż warzywa cały czas mieszając i wrzucaj kolejno:

Z – pokrojoną cebulę, marchew, pietruszkę, cukinię, suszone pomidory
M – pokrojony seler, por, czosnek

dodaj około 0,5 szklanki wody letniej, gotuj do miękkości warzyw i dodaj:

M –  pieprz, imbir, chili, paprykę słodką, pastę Ajvar do smaku
W – sos sojowy

Wszystko zmiksuj blenderem. Pasta powinna być pikantna.

W innym naczyniu ugotuj makaron – taki jaki lubisz i dodaj pastę warzywną. Wymieszaj, posyp natką pietruszki i serem.

makaron z pastą warzywną 2

Pozostaw komentarz